A hagymatermelés speciális eszközei Makón

A hagymatermelők nemcsak a makói hagymafajtát, a termesztési módot, de a sajátos munkaeszközöket is kialakították. A mag kézi szórását először fából készített, majd kismesterek által gyártott vetőgépek váltották fel. Növényápoláshoz hagymakaparót, tolókapát (dikkelőt); szedéshez nyírfasöprűt, zsigaszelelőt, szedőrostát, hagymaásót; osztályozáshoz pedig tolós-, majd forgatós-rostát használtak. Általánosan alkalmazták a tövisboronát, a hengert, a szárhajtogatót és az irdolót. A sajátos eszközkészlet folyamatosan változott és megújult. A makói hagymakertészek és a kisiparosok a termesztéshez sajátos, máshol nem használt eszközöket alakítottak ki.

Javaslatot benyújtó: Tóth Ferenc
Beadás ideje: 2016
Forrás:
Tóth Ferenc: A makói hagyma. In: Tóth Ferenc (szerk.): Makó Monográfiája 2. Makó, 1998. www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/index_2.htm
 
MAKÓI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR