Makói túróslepény

Az országban sehol sem sütnek olyan finom túróslepényt, mint Makón. Nálunk a kifejt tejet többévszázados gyakorlat szerint beoltják, és a tejfölös, vajas oltástúróból készül a lepény. Nem hiába jegyezte meg róla Kassai Vidor komikus színész, aki gyermekkorában a 19. század közepén élvezettel fogyasztotta szombat délutánonként a makói túrós[1]lepényt, hogy: „barnáspirosra sült hártya alatt csak úgy szotyog-lotyog az istenáldás”. Palugyay Imre 1854-ben megjelent országleírásában fontosnak tartotta megjegyezni: „A lepény vékony tésztára rákent vajas túróból, oltásból készül, mely megsülvén olvadékonysága s kellemes íze miatt igen kedves eledel”. Messze földön híre járt a makói túróslepénynek, úgyhogy mikor 1858-ban Ferenc József és Erzsébet királyné Gyulára látogatott tizenkettő makói asszonyt hívtak Gyulára lepényt sütni, amely a királyi párnak annyira ízlett, hogy valamennyien kaptak kosárkába helyezve egy-egy arany tízkoronást. Justh Gyulát a 48-as olvasókörökben mindig túróslepénnyel kínálták

Javaslatot benyújtó: Tóth Ferenc
Beadás ideje: 2015
Forrás:
Tóth Ferenc (szerk.): Makó néprajza. Makó Monográfiája 3. Makó, 2008. www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/index_3.htm ifj. Palugyay Imre: Békés-Csanád, Csongrád és Honth vármegyék leírása. In: Magyarország történeti , földirati s állami legujabb leírása. 4. kötet. Pest, 1855.
 
MAKÓI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR